otrdiena, 2009. gada 24. novembris

Somu iesaukas

Tiek uzskatīts, ka cilvēka oficiālais vārds raksturo cilvēka personību, kā arī tas var ietekmēt personas likteni, turpretī iesauka var akcentēt ne tikai rakstura īpašības, bet arī ārējo izskatu, profesiju, netikumus vai tikumus, kādu neaizmirstamu notikumu utt. Tās atspoguļo autoru brīnišķīgo fantāziju un savdabīgo domu lidojumu, kas, jāpiebilst, ne vienmēr var iepriecināt vai glaimot personai, kam tā veltīta.
Cilvēks no cita cilvēka atšķiras, katra personība ir neatkārtojama, tādēļ ikviens dzīvē ir bijis kādas iesaukas īpašnieks vai tieši pretēji – autors, jo pārsvarā iesaukas izveidojas iepazīšanās un komunikācijas procesā, kad satiekas cilvēki, kam piemīt dažādi temperamenti, uzskati par noteiktām dzīves jomām, atšķirīgi statusi sabiedrībā un profesionālajā darbībā un vēl citās sfērās, vai arī tieši pretēji, kad satiekas cilvēki, kuriem, piemēram, ir vienāds oficiālais vārds. Lai būtu vieglāk katru uzrunāt, izveido katram savu iesauku. Kopumā motivācijai, kāpēc tiek veidotas iesaukas, var būt visdažādākie iemesli, tādēļ to ir interesanti izpētīt.
Kas ir iesauka?
Iesauka ir neoficiāls personvārds, ko lieto papildus cilvēka vārdam un uzvārdam (vai citas kategorijas oficiālam personvārdam). Iesauku parasti lieto nosaucamā cilvēka paziņas vai ģimenes locekļi, retos gadījumos iesauka kļūst plaši zināma un iegūst daļēji oficiālu raksturu.
(Pieejams: http://termini.lza.lv/term.php?term=iesauka&list=&lang=LV)
Personvārds un iesauka ir cieši saistīti, jo bieži vien iesaukas tiek atvasinātas no oficiālā vārda vai uzvārda. A. Butkus norāda, ka „par iesauku var kļūt arī īstā personvārda variants, ja tas tiek lietots kādas īpatnības izcelšanai”. (Štrausa I. Daži vērojumi par skolēnu un skolotāju iesaukām//Valodniecības raksti - 1. – Rīga: LU LVI, 2008, 286)

Iesaukas izcelsme un pētīšanas vēsture
Iesaukas sāktas pētīt 19.gs. beigās un 20.gs. sākumā.
O. Bušs norāda, ka iesauku pētīšana nekad nav bijusi īpaši populāra pasaulē. Iemesls ir vienkāršs, pirmkārt, iesaukas kā neoficiāli vārdi netiek reģistrēti. Ir tikai daži iesauku avoti, tādēļ izpētei ir jāvelta ļoti daudz pūles un laika, lai savāktu pietiekami nopietnu materiālu analizēšanai. Otrkārt, iesaukas tiek lietotas noteiktā sabiedrībā (draugu, ģimenes vai kolēģu, precīzāk, šaurā domubiedru lokā u.c.), proti, mutiski. Tās nepieder pie valodas sistēmas. (Bušs O. Latvian nicknames: the history and problems of the research. - Rīga)
Atskatoties tālā pagātnē, jau vikingu civilizācijā tika lietotas iesaukas, aizstājot vai papildinot uzvārdu. Noteiktās situācijās iesauku veidošanai bija svarīga loma vikingu sabiedrībā, jo šajā procesā izveidojās īpašas attiecības starp iesaukas devēju un saņēmēju. Lai paspilgtinātu šo procesu tika rīkotas svinīgas ceremonijas un dāvanu apmaiņas. (Pieejams: http://en.wikipedia.org/wiki/Nickname)
Vergi bieži lietoja iesaukas, lai to īpašnieki, uzzinot, ka kāds ir kaut ko izdarījis, nespētu vaininieku identificēt. Brazīliešu sporta cīņas veidā (capoeira) vergi izmantoja iesaukas, lai izvairītos no notveršanas, jo bija aizliegts praktizēt šo cīņas veidu.
Pētījums
1. Asociatīvās iesaukas, proti, atvasinājumi vai pārveidojumi no oficiālā vārda vai uzvārda
  • Elffi (Niko, 26) - iesauka veidota no uzvārda.
  • Pedro, Petruska (Petra, 16) - iesaukas veidotas no oficiālā vārda Petra.
  • Bio, Bionda (Biondina, 17) - iesaukas veidotas no oficiālā vārda Biondina.
  • Ankkuri - enkurs (Anne, 16) - iesauka izveidota no oficiālā vārda Anne.
  • Evil - ļaunums (Eevi, 17) - iesauka atvasināta no oficiālā vārda Eevi.

2. Atgadījumu motivētas iesaukas

  • Oka (Olga, 17) - jo bērni neprata izrunāta g burtu.
  • Pirttihirmu - mājas biedēklis (Hanna, 24) - bērnībā komandējusi puišus.
  • Ananas - ananass (Petra, 16) - jo ļoti garšo dzēriens, kas satur ananasus.

3. Iesaukas, kas raksturo fiziskās pazīmes, proti, auguma, miesas uzbūves vai ķermeņa daļu motivētas iesaukas

  • Lilliputti - liliputs (Sonia, 18) - maza auguma meitene.
  • Jambo - zilonis no multiplikācijas filmas, Nasu - sivēns (Jaana, 35) - liela auguma meitene.
  • Pikku Myy, Nomppi (Nonna, 17) - maza auguma meitene.

4. Neskaidras motivācijas iesaukas

  • Lisko - ķirzaka (Janne, 20) - anketā nav norādīts iesaukas rašanās iemesls.
  • Pike - šķēps (Satu Marjo, 24) - anketā nav norādīts iesaukas rašanās iemesls.

5. Mīļvārdiņi

  • Pupunen - trusītis (Pauliina, 16).
  • Pupu - trusis, kultsi - bērns (Henna, 16).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru