ceturtdiena, 2009. gada 26. novembris

Metaforas ikdienā

Leikofs un Džonsons, runājot par metaforām, tās iedala vēl tādās kā konvencionālās metaforas un inovatīvās jeb jaunās metaforas. Konvencionālās metaforas ir tādas metaforas, kuras mēs ļoti bieži lietojam, piemēram, laiks iet ātri, cūku gripa (slimība) paņēmusi dzīvības. Taču ir arī jaunās jeb inovatīvās metaforas, kā, piemēram, cūku gripa var no jauna sist nākamgad. Inovatīvās metaforas ir iztēles bagātas jeb tēlainas, kā arī radošas. Tādu metaforu kā mīlestība iekļauj sevī dalītu atbildību, arī uzskata par inovatīvo metaforu.

Metaforas laikrakstā "Diena"
Cūku gripa izraisa paniku Ukrainā. Šeit parādās personifikācija, jo gripa tiek uzskatīta par tādu kā cilvēku, kas kaut ko var izraisīt.
Aptiekas mēģina iedzīvoties uz panikas rēķina. Arī šeit ir atrodama personifikācija.
H1N1 turpina nogalināt. Arī šeit ir sastopama personifikācija.

Laikraksta "Helsingin Sanomat" metaforas
... sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoo... "Sociālo lietu un veselības ministrija stāsta...".
Esimerkiksi Espoo on jo aloittanut... "Piemēram, Espo jau ir sākusi..."
Kuitenkaan tätä ei koko kansa halua. "Tomēr to negrib visa tauta". Šeit var runāt par sinekdohu, kas arī ir metonīmijas paveids. Šajā gadījumā vārds tauta kā viens vesels aizstāj katru Somijas iedzīvotāju atsevišķi. Citiem vārdiem sakot, veselums pārstāv konkrēto, atsevišķo.

Avoti:
Briede L. Metaforu lietojums rakstos par cūku gripu somu un latviešu medijos. Semestra darbs-Rīga:2009
Mustaparta E. Juna, jolla ei ole paluuvuoroa, Teksti ja ideologia, Helsingin Yliopiston Suomen kielen Laitos, 1996, Nr. 9, 168-183. lpp.
http://www.vm.gov.lv
http://www.apollo.lv
http://www.sikainfluenssa.fi
http://www.diena.lv
http://www.hs.fi

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru