ceturtdiena, 2009. gada 26. novembris

Rīgā no tā sauktās cūku gripas miris kāds 49 gadus vecs vīrietis, bet Jekabpilī mirusi 60 gadu veca sieviete. No gripas mirusi arī kāda 50 gadu veca sieviete, kura oktobrī viesojusies Kaļiņingradā. Šie cilvēki bijuši riska grupā, slimojuši ar smagām hroniskām slimībām, tādējādi arī saasinājušās gripas izpausmes.
Gripa no cilvēka uz cilvēku izplatās tāpat kā ikgadējās sezonālās gripas laikā - gaisa pilienu ceļā, ieielpojot vīrusus, ko slims cilvēks izdala runājot, klepojot vai šķaudot. Ar gripu inficēties iespējams arī no priekšmetiem (traukiem, rokturiem, krāniem u.c.), kurus pirms tam lietojis slims cilvēks. Vesels cilvēks var inficēties, pieskaroties šīm inficētajām virsmām un pēc tam - savai mutei un degunam.
Cūku gripas simptomi.
Simptomi parasti ir tādi paši kā parastai, sezonālai gripai:
  • pēkšņa ķermeņa temperatūras paaugstināšanās (virs 38 grādiem pēc Celsija);
  • klepus un /vai iesnas;
  • kakla sāpes;
  • muskuļu sāpes (kaulu "laušanas" sajūta);
  • galvassāpes;
  • drebuļi;
  • nogurums

Taču atsevišķiem slimniekiem ir novēroti arī vēl šādi simptomi:

  • apgrūtināta elpošana;
  • sāpes vai smagums krūtīs;
  • pēkšņs reibonis vai nesakarīgums;
  • spēcīga vai nepārtraukta vemšana.

Kā izvairīties no cūku gripas

Svarīga ir personīgās higiēnas ievērošana un rūpīga roku mazgāšana. Rokas vismaz 10-15 sekundes mazgāt zem tekoša ūdens, vēlams ar šķidrajiem mazgāšanas līdzekļiem, kārtīgi noskalot un noslaucīt ar vienreizlietojamu papīra dvieli vai nožāvēt zem ventilatora. Kad klepojat vai šņaucat degunu, aizklājiet degunu vai muti ar papīra mutautiņu. Pēc lietošanas mutautiņu izmetiet atkritumu spainī. Izvairieties no cieša kontakta ar jau saslimušajiem cilvēkiem. Ja saslimstat ar cūku gripu, palieciet mājās, neapmeklējiet sabiedriskas vietas, piemēram, kino, kafejnīca, iepirkumu centrs u.c. Neejiet uz darbu vai skolu/universitāti. Izvairieties no cieša kontakta ar apkārtējiem cilvēkiem, tādējādi mazinot saslimšanas risku. Noteikti paziņojiet par slimību savam ģimenes ārstam. Ja gripas simptomi nav izteikti spēcīgi, uz slimnīcu varat nedoties.

Cūku Gripas riska grupas

Pie cūku gripas riska grupas pieder šādas slimības:

hronisku slimību pacienti;

diabēta slimnieki;

vēža slimnieki;

hroniskas aknu un nieru slimības;

liekais svars, ko izraisa slimība. Arī grūtnieces ir riska grupā, jo gaidot bērnu, ir novājināta sievietes imūnsistēma.

Cūku Gripas situācija Somijā un pasaulē

Somijā ir 6 664 laboratoriski apstiprinātu saslimšanu ar cūku gripu, kā arī gripa ir prasījusi 16 cilvēku dzīvību. Taču skaits, protams, var pieaugt ar katru mirkli.

Pasaulē vairāk nekā 7 000 cilvēku ir miruši no cūku gripas. Saslimušo skaits precīzi nav zināms.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru