svētdiena, 2009. gada 6. decembris

Komiksi Somijā

Vēsture

Somijā komiksiem ir savs termins „sarjakuva”, kas burtiski nozīmē „sērijas attēls”. Šīs vārds tiek lietots jau gandrīz 100 gadu. Somu komiksu vēsture nav pietiekami dokumentēta, neskatoties uz to, ka gandrīz 15 gadus atpakaļ ir iznākusi „Suomalaisen Sarjakuvan Ensyklopedia” („Somu komiksu enciklopēdija”) (Jokinen-Pulkkinen, 1996), kura, neņemot verā to dižumu, no vēstures skatījuma punkta nav pietiekami definitīva.

Komiksi Somijā, tāpat kā citās valstīs, sāka parādīties 20. gadsimta sākumā. Pirmie „sērijas attēli” tika iespiesti galvenokārt lielo pilsētu avīzēs, piemēram Helsinku un Viborgas (kura toreiz bija vēl Somijas pilsēta). Ilgu laiku par pirmo somu komiksu tika uzskatīta Ilmari Vainio komiksu grāmata ”Professori Itikaisen tutkimusretki”(”Profesora Itikainena ekspedīcija”), kura iznāca 1911.gadā. Taču šis komikss nemaz nebija pirmais, neskatoties uz to, ka droši vien tas ir bijis pirmais neatkarīgais komiksu albums.

Par pirmo somu komiksu tomēr var uzskatīt Ilpo Lagestedta komiksu Väkevämies”("Stiprinieks”), kas bija iznācis ”Tuulispää” joku avīzē 1908. gada 51. numurā.

No vienas puses, vairākumam tā laika komiksiem bija sociāli satīrisks zemteksts un sižeti tika ņemti no ikdienas, kā, piemēram Eijo Vesanto komiksu sērija „Saku Sämpylä” („Saku Bulciņa”), kurā tiek stāstīts par pilsētas dzīves stilu. No citas puses, sāka parādīties bērnu žurnāli, kur lielā skaitā bija vajadzīgi stāsti attēlos. Piemēram Tuve Jansona izdeva savu pirmo komiksu 15 gadu vecumā.

Par 20.gadsimta pirmās puses populārāko somu komiksu kļuva Olas Fogelberga „Pekka Puupää” („Peka stulbenis”). Tas parādījās 1925. gadā un turpināja būt populārs vairāk nekā 25 gadus. Velāk Somijas komiksu sabiedrība dibināja Pekka Puupää balvu par ieguldījumiem komiksu kultūras attīstībā un par tās galveno atribūtu kļuva stāstu galvenā varoņa ačgārnā cepure.

Komiksu izdevniecības

Pirmās komiksu izdevniecības parādījās ASV 20. gadsimta 30. gadu sākumā. Tajā pašā laikā komiksi sāka izplatīties avīzēs un pēc kāda laika tos sāka izdot atsevišķās komiksu avīzēs. Lielākās visagrāk parādījušās komiksu izdevniecības, kuras joprojām pastāv, ir Timely Comics (tagad Marvel Comics) un DC Comics.

Vislielākā somu izdevniecība, kas nodarbojas ar komiksu izdošanu ir Sanoma konsernam piedērošā 1944.gadā dibinātā Sanoma Magazines, kura izdod arī populāro „Aku Ankka” („Donalds Daks”) komiksu žurnālu.

„Aku Ankka” ir Sanoma Magazines izdevniecības izdotais iknedēļas komiksu žurnāls, kas satur komiksus no Disneja pasaules. Žurnāla talismans un galvenais varonis ir Aku Ankka (Donalds Daks), bet ir arī daudz stāstu, kuros tas nepiedalās.

Žurnāla paraugnumurs tika izdots 1951. gada 5. decembrī un bija pārdoti 34017 tā eksemplāri. Līdz 1956. gadam žurnālu izdeva vienreiz mēnesī, no 1960. gada – divreiz mēnesī. Sākumā žurnāls tika izdots ar nosaukumu ”Aku Ankka ja kumppanit” (”Donalds Daks un draugi”), taču no 1955. gada sākuma nosaukums tika saīsināts līdz tagadējam. 2000. žurnāla numuru izdeva 1995. gada 4. janvarī. Tagad to izdod katru trešdienu.

1975. gadā ”Aku Ankka” žurnāls sasniedza Somijā rekorda daudzumu pārdoto eksemplāru ziņā – 317 570 eksemplāru, kas bija visaugstākais rādītājs starp visiem žurnāliem Somijā. 2007.gadā šīs rekords bija uzlabots – martā pārdoto eksemplāru skaits sasniedza 320 514. „Aku Ankka” ir Somijas vispopulārākais iknedeļas žurnāls, ko katru nedēļu lasa vairāk nekā miljons cilvēku. Pēc Disneja komiksu lasošo cilvēku skaita attiecībā uz valsts iedzīvotāju kopskaitu, Somija ieņem pirmo vietu pasaulē.

1977. un 1979. gados žurnāls izraisīja nelielu iekšpolitisku skandālu. Ārvalstīs bija paziņots, ka „Aku Ankka” tika aizliegts Somijā, tāpēc ka tā galvenais varonis nevalkā bikses. Skandāls radies Helsinku un Kemi pilsētu ekonomisko pasākumu dēļ, kuri, savukārt, pārpratumu dēļ ieguva diezgan diskutējamu leģendu.

Otrā lielākā Somijā darbojošās izdevniecība ir Egmont konsernam piedērošā, 1971.gadā dibinātā Egmont Kustannus (bijušā Kustannus Oy Semic), kura izdod Marvel un DC Comics žurnālus, kā arī „Tex Willer” un „Harald Hirmuinen” komiksus.

Arktinen Banaani ir 1995. gadā dibināta komiksu izdevniecība. Sākumā tā pastāvēja kā komiksu veikals, bet pēc 1997. gada rudens, kad iznāca pirmie B. Virtanen un Viivi ja Wagner komiksu albumi, kas kļuva populāri, Arktinen Banaani kļuva par izdevniecību. Tagad tā ir vienīga izdevniecība Somijā, kas izdod komiksus. Izņemot Somijā labi pazīstamus pašmājas komiksus, izdevniecība izdod arī tādus ārzemju komiksus kā Baby Blues, Jere, Modesty Blaise un Nemi. Pēc 2006. gada Lordi grupas uzvaras Eirovīzijā, Arktinen Banaani izdeva arī Lordi komiksu albumu.

”Viivi ja Wagner” (”Vīvija un Vagners”) ir Jussi ”Jubas” Tuomolana pazistams somu komikss. Komiksa galvenie varoņi ir jauna studente Vīvija un cūka Vagners. Vīvija ir kārtīga un uzmanīga sieviete, dzīvnieku tiesību aizstāve un veģetāriete. Vagners savukārt ir rupja cūka. Komiksā jaukā un bieži asprātīgā veidā attēlotas pārīša attiecības, kā arī stereotipiskas vīriešu un sieviešu atšķirības.

„B.Virtanen” („B. Virtanens”) ir somu komikss, kas parādījās 1989. gadā. Tajā laikā Somijā tika runāts par 2 sociāliem cilvēku slāņiem - A un B klases. Tāpēc komiksa nosaukums „B. Virtanen” nozīmē B klases cilvēku, uz kuru visi pārejie tiecas „nogāzt” savas problēmas. Darbā – viņa priekšnieks, mājās – vienmēr neapmierināta sieva un dēls-huligāns. Visiem no viņa kaut ko vajag, bet viņš nevienam nevar pateikt „nē”. Taču viņa komentāri par dažādām situācijām un viņa klusā gudrība padarīja Virtanenu par populāru komiksu avīžu personāžu, kā arī biroja darbinieku elku. Veikalos var nopirkt krūzes, krēklus, biroja aksesuārus ar komiksa citātiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru