Pasaulē ir daudz tautu un katra atšķīrās no citas ar savu īpatnējo kultūru. Katru tautu raksturo tās
-tradīcijas,
-ieražas,
-mentalitāte,
-tautas ticējumi,
-folklora,
-valoda
-un protams nacionālā virtuve.
Katras tautas nacionālā virtuve veidojas jau no seniem laikiem. Galvenokārt nacionālos ēdienus pagatavo no produktiem vai izejvielām, kuras atrodami tautas apdzīvotajā teritorijā. Nepārprotami nacionālā virtuve kā kultūras daļa atspoguļo tautas nacionālā rakstura īpašības.
Nacionālajiem ēdieniem ir savi īpatnējie nosaukumi, kurus bieži vien nevar iztulkot citā valodā. Šinī gadījumā ēdiena nosaukumu paskaidro ar vairākiem vārdiem vai atstāj oriģinālā.
Kā jau bija minēts, atsevišķas tautas kulinārija ietver sevī tās tautas mentalitāti. Tā tiek uzskatīts, ka somu raksturam piemīt pamatīgums, pacietīgums, neatlaidība, laba humora izjūta un apķērība. Tādējādi, tiek apgalvots, ka viņu nacionālā virtuvei piemīt tādas pašas īpašības.
Somijas ģeogrāfiskais stāvoklis ir būtiski iespaidojis somu virtuves tradīcijas. Somu tradicionālus ēdienus ir ietekmējušas diezgan bargie dabas apstākļi kā arī krievu, zviedru un Eiropas virtuves. Gaļas ēdieni ir nākuši no Eiropas, zupas - no Zviedrijas, savukārt cepieni no Krievijas. Somu tradicionālās virtuves īpatnība ir parastie un sātīgie ēdieni. Uz somu galda obligāti jābūt svaigai maizei.
Somija atrodas ziemeļos, tāpēc daudz jāstrādā lai iegūtu labu ražu, taču Somija ir tūkstoš ezeru zeme (vairāk nekā 180 000 ezeru), tāpēc pirmajā vietā ,protams, ir zivju ēdieni no foreles, laša, sīgas un siļķes. Piemēram: kalakukko, kalakeitto. Somi vasarā arī ķer vēžus, taču tas ir atļauts tikai periodā no 20.06 līdz 30.08. Šajā laikā somu mājās ir patīkamie svētki. Somi no zivīm gatavo ne tikai desertu. Dažādu zupu, uzkodu, pamatēdienu, pat konditorejas izstrādājumu receptēs sastopamas visdažādākās saldūdens un jūras zivis. Tālāk iet gaļas ēdieni, īpaši iecienītākā ir aļņa, ziemeļbrieža un polārā zaķa un irbes gaļa. Somu virtuves tradīcijās liela loma ir pienam un krējumam. Pienu somi mēdz pievienot pat tādiem ēdieniem, kuros tas nav iedomājams. Piemēram, pienā vārīta zivju zupa. Populāri ir sieri (Lapzemes siers) un rūgušpiens. No saldajiem maltītēm tiek piedāvāti ķīseļi un dažādas ogas. No dzērieniem kafija ir pirmajā vietā, taču arī pašdarināts alus (kotikalja), kvass, šampanietis un liķieri no ogām un slavenie degvīni Finlandia un Koskenkorba-viina ieņem svarīgo vietu somu kulinārijā.
Somi ir īsti konditorejas izstrādājumu gardēži. Somu virtuvē ir gan slēgtie pīrāgi ar zivīm, gan pīrādziņi ar rīsiem, ogām, augļiem. Gaļas pīrāgi un sēņu pīrāgi, pīrādziņi ar kartupeļiem un cepumi ar rozīnēm.
Zivju ēdieni
Kā jau bija minēts zivju ēdieni ir pirmajā vietā somu nacionālajā virtuvē. Iecienītākie no tiem ir Kalakeitto, Kalakukko, Graavi lohi, Rosolli
Kalakeitto (zivju zupa)

Kalakukko (zivju pīrāgs)

Šie divi ēdieni pierāda ka somi gatavo pamatīgi un viņiem pietiek pacietības, kā arī atspoguļo galvenās somu nacionālās virtuves iezīmes: apvienošana zivi ar gaļu un ar pienu.
Graavi lohi

Rosolli

Suutarinlohi

Gaļas ēdieni
Neskatoties uz to, ka Somijā ir daudz zivs, gaļas ēdieni ir vairāk iecienītie. Tradicionālie ir ēdieni no jēra gaļas, kuri ir vairāk raksturīgi Lapu virtuvei. Tieši francūziešu virtuve ir ietekmējusi somu gaļas ēdienu pagatavošanu.
Karjalanpaisti

Poronkäristys
Poronkäristys ir žāvētās ziemeļbrieža gaļas ēdiens (cepetis), kas ir tradicionāls Somijas ziemeļdaļā. Brieža gaļa (vislabāk der brieža mugurdaļa) tiek plāni sagriezta un tai tiek pievienoti sviests vai augu eļļa, ūdens vai alus. Daži mēdz pievienot arī dārzeņus un arī ķiplokus. Gaļu sautē uz pannas. Ēdiens tiek pasniegts tā pat kā Karjalanpaisti ar kartupeļu biezeni un brūkleņu mērci. Brieža gaļa ir tumša un maz taukaina.
Poronpaisti
Poronpaisti ir cepta ziemeļbrieža gaļa. To pasniedz arī ar brūkleņu mērci. Daži pirms cepšanas gaļu ieliek marinādē, taču pietiek arī ar sāli. Parasti gaļu cep līdz tā ir pusgatava.
Kinkku

Konditorejas izstrādājumi
Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat ir pīrādziņi ar rīsiem karēļu gaumē. Pīrādziņi tiek gatavoti no rudzu miltiem. Interesanti, sastāvdaļās neietilpst cukurs. Pīrādziņus iecep cepeškrāsnī apmēram 10 minūtes. Kad pīrādziņi ir gatavi, tos apsmērē ar maisījumu no piena un sviesta, tad ieliek kastrolī, pārsedz to un atstāj uz pusstundu vai vairāk. Pīrādziņi tiek pasniegti ar maisījumu no sviesta un vārītās olas. Pīrādziņu pildījumam izmanto arī kartupeļu biezeni, biezpienu vai rīsus ar burkāniem. Protams, pīrādziņi ir visgaršīgākie, kad tie ir tikko pagatavoti. Savonlinas tirgū uz karēļu pīrādziņiem uzliek sālītu repsi. Karjalanpiirakat ir pazīstami arī Krievijas ziemeļos. Tur tos sauc „калитки”.
Pulla

Runebergin pulla

Köyhät ritarit
Köyhät ritarit ir bulciņas ar ievārījumu. Tulkojumā tie ir ‘Nabagie bruņinieki’. Bulciņas gatavo no baltmaizes, olas, piena. Maizes gabali ieliek maisījumā no olas un piena un pēc tam tos apcep. Pasniedz kopā ar brūkleņu ievārījumu. Ja tiem virsū pievieno putukrējumu, tad „nabagie bruņinieki” kļūst par „bagātiem bruņiniekiem”. Parasti bulciņas tiek gatavotas ģimenes tējai vai kafijas dzeršanai. Gatavošana aizņem maz laika un tā var ātri pagatavot pirms viesu ierašanās.
Piena izstrādājumi
Kas attiecas uz piena produktiem, somiem ir pavisam unikāli ēdieni.
Viili

Sieri
Somu nacionālajā virtuvē svarīgo vietu ieņem sieri. Somijā tos iedala
• puscietos un
• svaigos
Puscietie sieri ir Tutunmaa un Lappi. Tutunmaa siers ir paredzēts brokastīm. Tas parādījās Somijā 16. gs. Tam ir krējuma garša un pikanta, mazliet asa pēcgarša. Tutunmaa pasniedz kopā ar granātābolu, ceptiem, asiem ēdieniem un slātiem. Savukārt Lappi sieru ražo ļoti aktīvi. Tas ir populārs ASV. Šo sieru pievieno gan desertam gan karstiem ēdieniem.
Svaigie sieri ir lauku sieri. No tiem vispopulārākais ir Juustoleipä (siera maize), kā arī tas ir visgaršīgākais no visiem sieriem. To gatavo no govs vai brieža piena. Somi izmanto šo sieru kā desertu. Juustoleipä pasniedz kopā ar upeņu vai jāņogu ievārījumu un bieži vien pat ar svaigām ogām. Taču sieru lieto arī salātos.
Dzērieni
Kafija kļuva par iecienītāko dzērieni no 18. gs. vidus. Pasaulē Somija aizņem pirmo vietu kaijas dzeršanā. Katrā mājā jābūt obligāti kafijas aparātam. Savukārt tēja Somijā nav tik iecienīta kā kafija.
Tipisks somu virtuves dzēriens ir lapu alus Lapin kulta. Uz katra galda gan svētku, gan parastajā jābūt obligāti mājas alus kotikalja. Stiprs alus tiek pārdots tikai speciālajos alkoholiskajos veikalos - "Alko"
Sima

Tādi dzērieni kā mājas kvass un ķīselis ar rozīnēm arī ir ļoti populāri Somijā. No alkoholiskiem dzērieniem vispopulārākie ir degvīns Koskenkorvaviina un Finlandia.
Liķieri
Liķierus uzskata par Somijas vietējo eksotiku. Tos gatavo no ogām un augiem. Tādiem alkoholiskiem dzērieniem piemīt īpašs aromāts un neparasta garša. Liķierus taisa no arktiskās kazenes (mesimarja), lācenes (lakka), brūklenes (puolukka), dzērvenes (karpalo).
Nobeigums
Referātā ir aprakstīti tikai svarīgākie un populārākie somu nacionālās virtuves ēdieni. Protams, ir vēl ļoti daudz citu iecienīto somu ēdienu. Referātā netiek rakstīti konkrēti recepti, jo tos var atrast gan internetā, gan recepšu grāmatās.
Protams, Dažādos Somijas apgabalos virtuves tradīcijas nedaudz atšķiras, taču ne tik ļoti, lai šīs atšķirības būtu vērts īpaši uzsvērt. Lapzemē ēšanas tradīcijas atšķiras ar to, ka ēdienu receptes ir vienkāršas, ātri pagatavojamas
Ari bargajos ziemeļu apstākļos var atrast risinājumu. Tā somi arī dara. Viņu rakstura īpašību dēļ, somu nacionāla virtuve ir tik bagāta un īpatnēja, un prasa lielu pacietību. Somu apķērība arī biezi parādās ēdienu gatavošanā. Manuprāt, tā ir galvenā somu nacionālās virtuves īpašība. Kaut gan somu ēdieni galvenokārt ir gatavoti no parastiem produktiem, tie izskatās un garšo izsmalcināti un īpatnēji. Protams, īsto somu nacionālo virtuvi var izbaudīt tikai Somijā, jo tur to cenšas gatavot pēc senām tradīcijām un no vietējiem sastāvdaļām.
Nepārprotami, somu nacionāla virtuve ieguva popularitāti ari ārzemes.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru